Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bemutatkozás

 

A Balassi Intézet Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ

Nem véletlen, hogy Magyarországnak éppen Delhiben működik a legrégebbi ázsiai kulturális központja. A magyarok mindig is nagy tisztelettel adóztak India ősi kultúrája, filozofikus és vallási mélysége és a függetlenné válás utáni demokráciája előtt. India dinamikusan fejlődő, modern gazdasággal rendelkező ország, ázsiai regionális nagyhatalom, amely a magyar külpolitikában stratégiai fontosságú helyet foglal el.

 

Hazánk 1978-ban alapított, immár 36 éve folyamatosan működő indiai kulturális intézete a főváros legelegánsabb környékén, a Janpath nevű sugárúton található. Az Új-Delhi nagy középületeivel azonos időben és stílusban épült székház, a Baikunth-villa a főváros egyik legszebb épülete. Ez a kedvező elhelyezkedés a megalapítás pillanatától kezdve presztízst adott a Központnak.

Az intézet fennállásának 36 éve alatt nagy tekintélyre tett szert, a Delhiben működő legjobb és legismertebb kulturális központok között tartják számon. Nem csoda, hogy az intézet az indiai értelmiség kedvelt találkozóhelyévé vált, amely szinte minden nap kínál valamilyen érdekes programot: koncertet, filmvetítést, tudományos előadást, nyelvtanfolyamot, kiállítást. Nem csupán indiai látogatók és partnerek alakítottak ki nagyon kedvező képet a DMTKK-ról, de a régi és újonnan csatlakozott Európai Uniós tagállamok kulturális diplomatái is megbecsüléssel nyilatkoznak róla.

 

A két ország kulturális kapcsolatai persze a DMTKK megalapítása óta eltelt több mint három évtizednél jóval régebbre nyúlnak vissza. Híres magyar utazók, tudósok és felfedezők már a 18. században eljutottak Indiába. Az erdélyi Honigberger János a híres Randzsit Szingh mahárádzsa udvari orvosa volt, Kőrösi Csoma Sándor itt alkotta meg a világ első tibeti-angol szótárát, és az elmúlt századokban számos magyar művész keresett ihletet Indiában. Az indiaiak nagy becsben tartják magyar származású honfitársaikat. A magyar anya gyermekeként Budapesten született Amrita Sher-Gil festményei ma Indiában a legféltettebb nemzeti kincsnek számítanak. Az indiaiak azt sem felejtik el, hogy legendás költőfejedelmük, Rabindranath Tagore Magyarországon talált gyógyírt betegségére, s ottani látogatására mindig hálás szívvel emlékezett vissza.

Delhi közönsége nap mint nap számtalan, világszínvonalú kulturális program között válogathat. A magyar intézet olyan nagy és gazdag országok kulturális ajánlatával állja sikerrel a versenyt, mint Németország, Nagy-Britannia, Japán, Franciaország vagy Oroszország.

 

Az intézet legfontosabb célkitűzése, hogy megerősítse a két ország közötti kulturális, tudományos és oktatási kapcsolatok hídjait, és a meglévőket folytonosan bővítse. A Központ fontos kulturális diplomáciai feladatokat is ellát. Segít abban, hogy magyar kutatók és tudósok megtalálják a megfelelő indiai partnereket, odafigyel arra is, hogy az ösztöndíjasok a lehető leghatékonyabban hasznosítsák tanulmányútjukat. Az intézet kapcsolatrendszere megkönnyíti az egyetemek és kutatók egymásra találását, a magyar és az indiai együttesek, művészek vendégszereplését a két országban. Számos indiai hallgató éppen az intézet közvetítésével jutott el magyar egyetemre, vagy tanulta meg a magyar nyelvet, és vált elismert műfordítóvá.

 

Az elmúlt években számos kiváló magyar képzőművész, köztük Kossuth- és Munkácsy-díjasok munkásságát ismerhette meg Delhi művészetrajongó közönsége az intézetnek köszönhetően. Megcsodálhatták többek között Konok Tamás, El Kazovszkij, Barabás Márton, Balás Eszter, Várnagy Ildikó, Márkus Péter, Bakos Ildikó, Gyárfás Gábor, Swierkiewicz Róbert, Würtz Ádám műveit. Sikeres művészi alkotótáborok zajlottak magyar művészek részvételével Nasikban, Jodhpurban és Goán. 

Delhiben évtizedes szünet után a magyaroknak sikerült először templomi orgonakoncertet tartani. Nagy sikert aratott a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar, Fellegi Ádám, Mocsári Károly, Fehér Ernő, Hauser Adrienne, Suki András, Hegedűs Endre, Szabadi Vilmos, Bogányi Gergely, az Auer Vonósnégyes, a Magyar Fesztivál Vonósnégyes, a Kodály vonósnégyes, a Kvintesszencia Régizene Együttes, a Bihar János Népi Együttes, a Rajkó Együttes, a Sebő Együttes, a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara, a Makám, az indiai fúziós zenét játszó Samsara együttes, a Jazz Timers Együttes, a Cornelio Tutu Band, Herczku Ágnes, Sinha Róbert, valamint Harcsa Veronika jazz együttese. Jól ismert a városban és szívesen látogatott az intézetünkben működő Bartók Zenei Klub, a Fábri Filmklub és a Petőfi Könyvklub.

 

Az intézet szervezésében – a székházban és azon kívül a fővárosban és szerte Indiában – évente mintegy 150 programot rendezünk. Programsorozattal emlékeztünk meg József Attila születésének 100., Bartók Béla születésének 125., Kodály Zoltán születésének 125., Lisz Ferenc születésének 200. évfordulójáról.   Intézetünk rendezvénykínálata a legutóbbi időszakban jelentősen kibővült, többek között például azzal a tudományos előadássorozattal, amely során a magyar tudomány egy-egy szakterületének jeles képviselői számolnak be új kutatásaikról. Külön hangsúlyt helyezünk arra, hogy az Indiában élt és alkotott magyarok emlékét felidézzük, és munkásságuk kutatását szorgalmazzuk. Az intézet rendezvényei Delhin kívül 15 indiai városban zajlanak.

Az intézetben folyó tudatos PR-munkának köszönhetően a rendezvények sajtóvisszhangja nagyon sikeresen alakult. Az intézet programjairól évente több mint 200 nagyobb cikk jelent meg és a televíziós csatornák programjaiban is rendszeresen szerepeltünk.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
7
Január
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések